Albany Medical Center | Bariatric and Nutrition Clinic

“Every building deserves the maximum amount of artistic exploration with a considered, deliberate approach. We seek to create spaces which impart feelings that you’re a participant in something exceptional, where function leads to calm, awe or inspiration. Our core values strive to convey that quality in every project we touch, from the modest to the extravagant.” ~Fredrick Franko, Director of Design

Loading...

Albany Medical Center | Bariatric and Nutrition Clinic

  • Project Size: 30,000-sf
  • Project Location: 99 Delaware Ave, Delmar, NY 12054
  • Project Team: Albany Medical Center
  • Completion Date: February 2018
  • Construction Cost: $ 2 Million
  • Owner Contact: Briggs Montero, Vice President of Facilities
  • Project Request:

    To upgrade the poorly renovated façade into a contemporary medical office facility and to convert the maze of corridors and medical office spaces into three distinctive patient areas.

  • Project Solution:

    Each treatment area required its own identifiable entrance with easy access for patients with mobility issues. To break up the 300+-foot long building exterior, the depth of the building plane was stepped in and out and the stone/cement board panel layout varied – stone, siding, or a combination. To simplify construction the new façade was hung on the existing building structure. Separate canopies provide easily identifiable entry points and protect the bariatric entrance, the physical/occupational therapy clinic, and adjacent phlebotomy resource center entrances. Amenities such as sidewalks, landscaping, and a bus stop were integrated into the site design, tying the building to its neighborhood and transforming a run-down building into a point of civic pride.