Albany Medical Center | Cafeteria and Servery Addition

“Every building deserves the maximum amount of artistic exploration with a considered, deliberate approach. We seek to create spaces which impart feelings that you’re a participant in something exceptional, where function leads to calm, awe or inspiration. Our core values strive to convey that quality in every project we touch, from the modest to the extravagant.” ~Fredrick Franko, Director of Design

Loading...

Albany Medical Center | Cafeteria and Servery Addition

  • Project Size: 4,050-sf
  • Project Location: 25 Hackett Blvd, Albany, NY 12208
  • Project Team: Albany Medical Center
  • Completion Date: February 2018
  • Construction Cost: $ 1.9 Million
  • Owner Contact: Briggs Montero, Vice President of Facilities
  • Project Request:

    To design the replacement of an outdated and undersized kitchen, cafeteria and servery with an upgraded look and function.

  • Project Solution:

    The South Clinical Campus is a small standalone facility near the main Albany Medical Center campus. During initial cafeteria, programming discussion focused around the ‘neighborhood’ atmosphere of the servery and the word ‘diner’ was used often. HHA used the ‘diner’ concept as a starting point for the design of the new cafeteria and dining room. They found inspiration in rail car style diners. The challenge was to create a space that looked and felt like an old diner car, yet functioned like a modern-day commercial cafeteria and was easy to maintain. The barrel vault ceiling found in diner cars was reflected in the dining room with the use of curvilinear suspended panels below the ceiling. Shiny stainless steel was replaced with cleanable, faux metal wall panels that serve as both wall protection and provide that iconic, shiny, streamline diner feel. A checkerboard pattern floor and subway tiled walls connect the main servery to the dining room. With the use of modern materials and products, we were able to create an inviting space for patients and their families that is both nostalgic, yet modern enough to hold its own for years to come.