Health Alliance of the Hudson Valley | Benedictine Hospital Operating Room Expansion

“Every building deserves the maximum amount of artistic exploration with a considered, deliberate approach. We seek to create spaces which impart feelings that you’re a participant in something exceptional, where function leads to calm, awe or inspiration. Our core values strive to convey that quality in every project we touch, from the modest to the extravagant.” ~Fredrick Franko, Director of Design

Loading...

Health Alliance of the Hudson Valley | Benedictine Hospital Operating Room Expansion

  • Project Size: 4,575-sf
  • Project Location: 396 Broadway, Kingston, NY 12401
  • Project Team: Health Alliance of the Hudson Valley
  • Completion Date: 2009
  • Construction Cost: $ 2.8 Million estimated
  • Owner Contact: Len Kozloski, Project Manager
  • Project Request:

    As part of the design team for the $20- million consolidation of Kingston and Benedictine, HHA designed six projects at the Benedictine Hospital, including an operating room suite expansion.

  • Project Solution:

    Benedictine Hospital’s primary focus shifted to outpatient surgery and orthopedics. The existing six operating rooms were on two sides of the suite, support functions in the center and a nine-bay recovery area at one corner. A semi-restricted circulation corridor from the ORs to the recovery area ran along the north exterior wall. With expansion space limited, the existing layout presented an inviting opportunity for expansion onto an adjoining 3, 950-sf roof. While expansion onto the roof worked well for the overall layout, the challenges of extending an occupied building were numerous. The semi-restricted corridor provides access to the new OR suite while the recovery area is located immediately adjacent to the new ORs. The resulting design provided two 675-sf state-of-the-art OR. A work corridor between the ORs contains scrub sinks and provides access to the equipment and sterile supply room behind the ORs. A new dedicated air handling unit was provided for the two ORs and is located in the mechanical room built behind the ORs. Louvers in the exterior wall provide fresh air to the unit while exhaust is up through the roof. The expansion also provided the opportunity to renovate the congested recovery area. While only one more recovery bay was added the size of the recovery area grew almost doubled. The enlarged recovery area provides much better access in and around the space as well as more patient privacy.