Saratoga Hospital | Saratoga Bariatric Surgery and Weight Loss Program

“Every building deserves the maximum amount of artistic exploration with a considered, deliberate approach. We seek to create spaces which impart feelings that you’re a participant in something exceptional, where function leads to calm, awe or inspiration. Our core values strive to convey that quality in every project we touch, from the modest to the extravagant.” ~Fredrick Franko, Director of Design

Loading...

Saratoga Hospital | Saratoga Bariatric Surgery and Weight Loss Program

  • Project Size: 3,500-sf
  • Project Location: 1 West Avenue Saratoga Springs, NY 12866
  • Project Team: Saratoga Hospital
  • Completion Date: June 2014
  • Construction Cost: $1.4 Million
  • Owner Contact: Kevin Ronayne V.P. of Facility Operations
  • Project Request:

    Too design the renovation and fit-up of a new outpatient bariatric exam and treatment clinic in a medical office building nearby.

  • Project Solution:

    The clinic includes five exam rooms and one treatment room (for minor procedures), nutritionist office, nurses’ station, various support spaces, and four offices. Patient privacy was a key consideration. The check-in/check-out area is separated from the waiting area by half-height walls with a decorative semi-translucent panel at the top, and the patient triage/scale area is located in an alcove off the clinic corridor. The privacy panels between check-in stations are similar to the walls dividing the waiting area from the check-in area and include a drywall base with a translucent resin panel top to obscure views but let some light through so the entire check-in area feels more open. To achieve the higher end look that users had requested, while also keeping cost and upkeep in mind, the design uses cherry-look plastic laminate panels at the front of the check-in desk and solid surface countertops. The edges of the resin panel tops are wrapped with metal trim to complement the richness of the wood-grain laminate. The rear wall of the check-in area includes a series of the same wood-grain plastic laminate panels with metal reveals to match the metal trim at divider walls. A combination of pendant lights above the countertop, recessed can lights in the ceiling, and under-counter lights at the front help to accentuate the richness of the wood and metal finishes and the overall upscale appearance.