518 452-3470

Orthopedic And Pain Management Surgery Center | OrthoNY

Client: OrthoNY, LLP
Project Size: 12,000 sf
Completion Date: January 2019
Construction Cost: $ 3.2 Million
Client Contact: Dr. George Silver ? (518) 453-0596

Project Details:

This amazing aesthetic transformation is the result of repurposing the back of an existing low-end retail shopping center to accommodate a new 12,000 sf, state-of-the-art ambulatory surgery center. This adaptive use project provides a modern, inviting, patient-friendly and more accessible environment for outpatient surgery. The previously stark, service side of the building was transformed into a sleek, public façade for the new center. The signature canopied main entrance provides a visible marker from nearby roads. Complete gut renovation allowed designers to create a modern, clean aesthetic for the surgery center. Designers evaluated several buildings, selected this one for its wide structural bays and structural height – which reduced construction costs -- and ample patient parking.

The exterior finishes are expressed in contrast to those of the existing structure with smooth, metallic quality, yet their modularity and scale relate back to the existing building’s scale. Most of the exterior walls were retained, apart from in the entry area. New repetitive punched openings provide a rhythmic pattern along the existing exterior wall, while allowing daylight into the interior patient pre/post-operative recovery bays to improve the patient experience. The space’s interior was transformed from a series of dated office and storage spaces into a cutting-edge surgery center that now includes four operating rooms, 18 patient beds, and related clinical and administrative functions. Patients enter the facility through the new entrance into an open waiting room with views to the exterior.

The spatial flow is arranged to facilitate patients as they move through the surgery process, from pre-operative care through recovery. Following the recovery phase, patients exit the facility through a covered, dedicated, private pick-up area to avoid passing through the public waiting room. The parking lot was redesigned to provide a simplified and clear traffic circulation pattern that includes a dedicated patient drop-off and pick-up. This addition of landscaping and added curbing improves the aesthetic of the parking lot.