Albany Medical College | Student Lounge Renovation

“Every building deserves the maximum amount of artistic exploration with a considered, deliberate approach. We seek to create spaces which impart feelings that you’re a participant in something exceptional, where function leads to calm, awe or inspiration. Our core values strive to convey that quality in every project we touch, from the modest to the extravagant.” ~Fredrick Franko, Director of Design

Loading...

Albany Medical College | Student Lounge Renovation

  • Project Size: 5,100-sf
  • Project Location: 43 New Scotland Ave, Albany, NY 12208
  • Project Team: Albany Medical College
  • Completion Date: September 2012
  • Construction Cost: $560,000
  • Owner Contact: Briggs Montero, Vice President of Facilities
  • Project Request:

    To design improvements to the outdated student lounge at Albany Medical College.

  • Project Solution:

    The original space included a long continuous corridor along the exterior wall, which divided the lounge into two different areas. By manipulating egress requirements, the design team was able to eliminate the corridor and expand the student lounge to full building width, providing a better-proportioned space and gaining natural light. The new student lounge now provides areas for TV watching, games (pool table, foosball, and darts), large multi-purpose workspace with tables and sofas, kitchenette, quiet spaces, and computer workstations. The lounge now is one large open room that uses a mix of low divider walls and seating groupings to establish the different functions. Soffits coordinated with columns, beams and existing ductwork/piping reinforce the location of the different areas. A combination of wood-grain sheet vinyl and carpet floor helps to reinforce functional areas, provides durability in the high traffic areas, and establishes a softer feel in quieter areas. Textured wall finish was used at existing exterior walls to hide irregularities in the 75-year old building.